H o l y S m o k e Sällskapet Smoking Barrels Katrineholm

14 april, 2013

The Ten

Filed under: Okategoriserade — Goran @ 18:24

Påminnelse

om The Ten som körs nästa helg lördagen den 20/4. Det finns fortfarande några platser kvar men sista anmälningsdag är idag, så skynda på! Eftersom vi gärna vill skicka ut bekräftelser till de som anmält sig redan nu i helgen så vill vi också att ni mailar till oss om ni anmäler er idag eller under helgen.

==

Den 20:e april är det dags för provning igen och denna gång är antalet platser begränsade till enbart 25 och enbart medlemmar är välkomna. De 25 som anmäler sig kommer att delas upp i 5 grupper om 5 i varje och målet med provningen är att blanda ihop den perfekta whiskyn.

Till er hjälp finns 10 olika buteljeringar, 1 single grain och 9 olika maltwhiskysorter med olika karaktär. Blandningen utförs med hjälp av pipetter och mätglas och receptet antecknas med fördelning först i milliliter och i den färdiga blandningen i centiliter. Var och en kan sedan få med sig sin blandning i miniatyrflaska (5cl) hem om ni är nöjda med era egna resultat.
Provningen inleds först med lite teori om just blended whisky och vilka egenskaper som man bör leta efter. Vi tittar också på sensorik och tar upp några exempel på smaker och dofter som gifter sig väl med varandra. Därefter tar vi en genomgång och provsmakning av samtliga 10 sorter. Där får ni i uppgift att själva skriva ner era smaknoter av det som ni provar, för att sedan använda som underlag till själva blandningen.

Om whiskyn räcker så kommer vi även att hälla ihop en liten större mängd utav de olika recepten och bedöma de tillsammans. Den vinnande whiskyn kan vi sedan hälla upp på en större flaska och exempelvis skryta med i baren som Smoking Barrels egen blended.

Som ni säkert förstår så sätter provningens koncept rätt så stora krav på erfarenhet av provningar samt förmåga att bedöma smaker och dofter – detta är helt enkelt inget för nybörjare. Provningen är svår och även i professionella kretsar hamnar en hel del whisky i vasken. Vid provning på Symposion lyckades vi skapa en whisky som smakade som våt hund luktar! 🙂

Vi förutsätter att ni som anmäler er har grundläggande whiskykunskaper, framförallt vad gäller smakskillnader mellan olika regioner i Skottland. Ni bör också kunna provningsmetodik och till viss del sensorik för att ha så stort utbyte som möjligt av provningen.

Efter provningen kommer vi att äta lite mat och sedan är baren öppen som vanligt.

Här är mer information:

Tema: The Ten – den perfekta blended whiskyn

När: 20/4 kl 16.00

Var: Skobes

Pris: 350:-

Anmälan sker genom inbetalning till sällskapets bankgiro 790-0194. Märk betalningen med ditt FÖRNAMN + EFTERNAMN. Det är först till kvarn som gäller så snabba ryck om ni vill vara med!

Powered by WordPress