RSS
 

Archive for april, 2015

Ny ordförande!

09 apr

Hej!

 Eftersom inte hela styrelsen var närvarande vid förra provningen, vill jag informera att sällskapets Valberedning har informerats att jag inte kandiderar till omval och att vi således behöver en ordförandekandidat till höstens årsmöte.

Även närvarande medlemmar informerades, utifall att någon vill nominera sig själv eller någon annan, det står alla fritt.

Hälsningar
Fredrik

 

Den rökigaste provningen! Om ppm

09 apr

Kul att ni var med på den rökigaste provningen i Smoking Barrels historia! Vi fyller ju 10 år!

Här får ni lite länkar om ni vill läsa mer om Bruichladdisch.

http://www.whiskyforum.se/destillerier/bruichladdich

http://www.bruichladdich.com/

Här lite mer om rökighet och ppm i whisky.

Rökigheten eller torvsmaken (”peatiness” på engelska) kommer av att man vid torkningen av det mältade kornet delvis använder torv som bränsle. Rökigheten brukar mätas i ppm fenoler i malten. Lagavulin använder numera malt med 35 ppm fenoler, men den 12-åriga eller 16-åriga whisky som kan köpas i handeln idag, gjordes på malt med 50 ppm fenoler, varför Lagavulin förr betraktades som den mest rökiga whiskyn i handeln. Idag är det Bruichladdich som via sina sorter Port Charlotte och Octomore (60-160 ppm), som tagit täten beträffande rökighet. Ekfatslagringen gör whiskyn något mildare, varför den 12-åriga Lagavulin är mest rökig. 2010 kommer Lagavulinwhiskyn smaka mindre rökig, eftersom den whisky som görs på 35 ppm fenolers malt då är färdig.

Men ppm fenoler i malten är en sak, och ppm fenoler i den färdiga whiskyn en annan. Man förlorar ungefär två tredjedelar på vägen. För Ardbegs del användes förr malt med väldigt mycket fenoler. Hur mycket är höljt i dunkel, men det var betydligt mer än de 42 ppm som används idag. Så en Ardbeg från 1974 eller tidigare är något av det mest rökiga man kan hitta (om man över huvud taget kan hitta en Ardbeg från 1974 eller tidigare). Allt från Ardbeg som producerades mellan 1979 och 1996 innehåller cirka 14 ppm fenoler i den färdiga whiskyn (motsvarande 42 ppm fenoler i malten). Med nuvarande tillverkningsmetod, där man använder mer av skalet i malten, kommer den tioåriga Ardbegwhiskyn innehålla cirka 24-26 ppm fenoler i den färdiga whiskyn (motsvarande cirka 75 ppm i malten) från och med år 2007.

Laphroaig använder malt med 35 ppm fenoler. Den är således lite mindre rökig än Lagavulin och Ardbeg

Aberfeldy 2,9ppm Aberlour 3ppm Ardbeg 50ppm Ardmore 8ppm
An Cnoc 0ppm Auchentoshan 0ppm Bowmore 20ppm Braes of Glenlivet ”nära” 0ppm
Brora 40ppm Bruichladdich 2ppm Bunnahabhain 2ppm Caol Ila 30 – 40ppm
Caperdonich ”nära” 0ppm Cardhu ”nära” 0ppm Clynelish 5ppm Deanston 0ppm
Fettercairn 0ppm Glenallachie < 3ppm Glenburgie < 3ppm Glen Deveron 0ppm
Glen Garioch < 1ppm Glen Keith ”nära” 0ppm Glenkinchie 0ppm Glen Moray 2 – 3ppm
Glenturret 5ppm Hazelburn 0ppm Highland Park 20ppm Imperial 4 – 6ppm
Lagavulin 35ppm Laphroaig 35ppm Ledaig 35ppm Loch Dhu 0ppm
Macduff 0ppm Mannochmore 0ppm Miltonduff 0ppm Mortlach 4 – 6ppm
Octomore 80ppm Old Pulteney 0ppm Pittyvaich 0ppm Port Charlotte 40ppm
Royal Brackla < 5ppm Scapa 0ppm Speyburn 0ppm Talisker 25ppm
Tamdhu 0ppm Teaninich 0ppm Tobermory 0ppm

Man har ju blivit nördig efter ett par år! Hoppas att infon är till nån nytta.

Slainte Hasse