H o l y S m o k e Sällskapet Smoking Barrels Katrineholm

25 oktober, 2016

SWF kvartalsbrev 22

Filed under: Okategoriserade — Goran @ 17:01

Klicka på länken för att läsa

SWF-kvartalsbrev 22

22 oktober, 2016

Årets tur till Braunstein Whiskyfestival 15 oktober 2016

Filed under: Okategoriserade — Goran @ 14:12

I år så provade vi att använda brobizz på Öresundsbron, klart mkt billigare än normaltaxan.

Vi hittade även ett lite B&B alldeles i närheten, kostade 1000 dkr för två nätter, frukosten var bara kaffe eller the men det visste vi om innan. Ligger en Nettobutik alldeles bredvid så vi körde snålkonceptet när det gällde maten. Allt för mer pengar till whisky!

Vi hade ett eftermiddags pass så vi kunde ta en lugn förmiddag vilket var rätt skönt när man kört 55 mil ner dagen innan.

I år lite blåsigt och inte mer än 15 grader, så vi höll oss inomhus. Som vanligt whiskyglas med hängare, en vattenflaska och en whiskykatalog med vad som finns att prova och 5 st kuponger a 10 kr st, räcker till en hel del då whisky priserna är mkt humana.

1

Vi provade en del bland annat ny Tomatin CS som är mycket prisvärd.

2

Charles Mac Lean och Michael Poulsen

Efter den mycket bra provningen så pratade jag med Martin och han är i Sverige veckan innan Cinderella whiskykryssning i februari. Så med lite tur kan han besöka oss, men det kommer nog vara en vardagskväll, men det är det värt. En av de bästa som håller provningar fullt i klass med Tom Jones om ni kommer ihåg den provningen.
Efteråt så var det mer whisky. Brukar se till att jag får tag på en Balvenie tun som släpps varje år vid den här tiden. Och det blev en batch 3 mkt sherry i den och bättre än både batch 1 och 2. Fast det kostar också 2100 dkr. Blev lite annat också, men det har jag lagt upp på Smoking Barrels facebokssida. Enbart för medlemmar och gäster.
Ska också nämna att vi besökte Köge vinhandel en mycket bra butik där man får provsmaka det mesta och jag fick tag på lite intressant rom från nedlagda destillerier och en 16 årig Springbank Barley.

Sen hittade vi lite Walesisk whisky Penderyn med madeira och portvinsfinish, mycket god och prisvärd men tyvärr slutsåld annars hade det blivit 2 flaskor till.

 

Vi hade pratat med Michael Poulsen en av bröderna som driver Braunstein att vi var intresserad av ev plats på Highland Park provning med Mikael Martinssen och vi hade tur, blev två platser över så nu fick vi en mkt underhållande provning och gästern var inte hel dåliga.

3

Charles Mac Lean satt som gäst och flera andra whiskyprofiler. Finns en Faceboksgrupp för Highland park association heter den. Provade Ingvar, Mikaels eget fat, Hobbister som är deras rökiga variant, brukar säljas slut på 5 min och så festivalwhiskyn som var en 12 årig som lagrats på ett mkt aktivt sherryfat. Den blev det 4 flaskor av med hem!

 

Hasse och Leila

Årsmöte och Convention Svenska whiskyförbundet 2016.

Filed under: Okategoriserade — Goran @ 13:42

Jag och Leila åkte i år upp på torsdag kväll och bodde på en MC-klubb  i Nacka.  Vi delade en flaska Highland Park Harald med lite goda vänner på kvällen. Bra start!

Kl 12 började årsmötet och ovanligt välbesökt i år, ca 25 klubbar deltog.

Ett litet kort referat av det som hänt skriver jag här, i övrigt hänvisar jag till http://www.svenskawhisky.se/  där finns årsmöteshandlingarna.

Som årsmötesordförande valdes Anders Gjörling Keeper of the Quaich. http://www.keepersofthequaich.co.uk/

Ekonomin har tyvärr gått back med ca 50 000. IT kostnader högre på grund av problem med hemsidan. Man behöver hjälp med att sköta den, så är någon sugen att hjälpa till med den så är det bara att anmäla sig. Utbildningarna har haft en högre kostnad, på grund av man förlägger steg 2 av provningsledare utbildningen på olika destillerier i landet. Detta har medfört högre rese- och logi kostnader.  En annan orsak till den lite sämre ekonomin beror på att det var en whiskyklubb som inte ville betala för de bokade SWF flaskorna de beställt, och då blev förbundet tvunget att köpa in dessa flaskor för 20 000 kr, denna klubben är inte med i förbundet längre.

Därför kommer man höja årsavgiften med 10 %. Kvar i kassan finns ca 57 000 kr, så än klarar sig förbundet.

Man bestämde sig även för att bordlägga frågan angående medlemskap för branschföretag och låta en arbetsgrupp se över detta. Orsaken är att reda ut hur man förhåller sig till skatter och moms.

Angående poster så avgick kassören under året pga privata orsaker och den som ersatte var Gerty som skulle lämnat över. Peter Borg från Habost omvaldes till ordförande. Nyval var Mattias från Beatas vänner. I övrigt diskuterades att lägga Conventionen i samband med någon annan Whiskymässa och även på en lördag.

Under årsmötet så fick vi en dram. SWF Morlach tappning så jag var mkt nöjd!

Convention i år bestod av 13 st olika whisky. Dvs en extra då det var jubileum och man fick även ett jubileumsglas.

Mässan var tunn när det gällde whisky i år. Men  det är som sagt var dyrt. Box la 250 000 på sin monter och personal, men så sålde de också 98 fat med whisky lagd på japanska ekfat.

För min del tyckte jag att det var ett bra Convention.

Destillat mässan i Stockholm 17-18/2 kan ju vara betydligt intressantare.

3   2  1

 

 

Hälsningar Hasse Whiskynörd!

12 oktober, 2016

Studiecirkel Whiskykunskap

Filed under: Okategoriserade — Goran @ 10:34

Hej alla

Nu är det på G, studiecirkeln för er som är intresserade att få kunskap i att vara ”provningsledare” Ni kommer att få lära er allt av vikt inför rollen som provningsledare. Johan håller på att snickra ihop en studieplan.

Vi har studiecirkeln i samarbete med Studiefrämjandet och kommer att vara i deras lokaler. Vi planerar att ha första studiedagen onsdag den 9 november.

Är du intresserad, anmäl dig till mig på mail  whiskykunskap@gmail.com senast den 28 oktober. För att kursen ska bli så bra som möjligt är max deltagande 10 st.  Jag behöver för och efternamn, adress samt personnummer alla 10 siffrorna. Personnumret är för att vi får bidrag för cirkeln och då behövs all denna info om er. Mailadressen är skapad till enbart för denna studiecirkel.

Ange också din mailadress och ditt mobilnummer så vi kan nå er.

Välkomna

Johan & Göran

Powered by WordPress