RSS
 

Mortlachprovning i Vingåker den 27 december

06 jan

Vi var 12 som samlades på Valhallavägen i mellandagarna för att prova 6 st olika Mortlach. Alla från oberoende buteljerare. Mortlach har inte många egna buteljeringar, den mest kända är från Flora och Fauna serien. Dock dyr och svår att få tag på. Finns ju dyrare Mortlach också! En 70 årig kostade 120 000 år 2010!

Anses av många som den kraftigaste av alla single malts från Speyside. En av anledningarna kan vara en mycket speciell användning av de sex pannorna där en del av whiskyn destilleras både tre och fyra gånger. Totalt sett brukar man säga att Mortlachs whisky destilleras 2,8 gånger. Dessutom kyls spritångorna i worm tubs som ofta ger en mer robust whisky. Destilleriet ligger mitt i Dufftown på en sluttning som vetter ner mot River Dullan. Den största delen av produktionen är ämnad för Johnnie Walker Black Label. Det finns bara en officiell buteljering och eftersom Mortlach är en single malt som behöver tid för att mogna, tappas den inte på flaska förrän efter 16 år.

image

Det som vi provade var Gordon Macphail 15 år , A D Rattray 17 år, Maltbarn 12 år, Tasting Fellows 17 år ,Liquid treasure 16 år Svensk Eldvatten 13 år. Några var på bourbon fat och några på sherryfat. Alkholstyrkan varierade en del mellan 43 till 54.6 %. Vi körde lite blindprovning så man skulle hitta sherrylagring och alkoholstyrkan. 12 rätt var max vinnaren hade 6 rätt. Som pris fick denne ett sample från Ardbeg That Boutique batch 2. Som favorit kom Maltbarn en mkt god sherrylagring.

Kvällen avslutades med en fylld kalkon med plommon, äpplen couscous whisky. Till det blev det en ungsbakade rotsaker och en whiskysås en aning Port Ellen 22 årig! Och sedvanlig bar.

Hasse

 

Leave a Reply