Kategorier
Okategoriserade

Whisky weekend på Sundbyholm

Bowmoreweekend

Bowmoreweekend  8-10/2 på Sundbyholm slott alldeles utanför Eskilstuna. Förra året hörde jag o läste om Bowmoreweekend. Lät riktigt kul, men kolliderade då tyvärr med något annat.
Så i år när jag fick ett mail om detta evenemang, och efter att ha slagit sönder spargrisen så bestämde jag o Leila att anmäla oss.
Kostade 8 300 kronor för oss båda, men faktiskt värt pengarna! På fredag em körde vi upp i snöyran och kom dit vid 15.30 tiden. Det började rätt bra då vi blivit uppgraderade till juniorsvit, dvs sovrum o litet vardagsrum.
Kl 18 startade det med samling
utanför slottet med varm choklad och Bowmore darkest o lite grädde. Riktigt gott. Till det spelades det säckpipa och de hade kilt på sig!

Sedan presenterade sig Christian o Malin från Bowmore Sverige efter detta tog brandambassador Ian McCullum över. Riktig härlig skotsk man med en härlig dialekt. Vi började med deras standarsortiment på bolaget dvs 12,15 och 18 årig.
Bowmore är Islays äldsta destilleri o bland de 15 äldsta enligt källor i Skottland, de är kända för sin balans i whiskyn, medel rökig och en del salt i smaken. Fick lära mig nytt smaktricks, att andas med munnen samtidigt som man doftar då hittar man mer dofter.
Blev fish & chips på klassiskt vis och en liten chokladdessert. Till det ingick öl eller vin och det var från Philipsson & Söderbergs sortiment. Masi var odlaren o deras viner ligger lite över 200  kr på bolaget, som öl fanns Frequensy.

Anders Gjörling med kamrat spelade skotsk musik på diverse instrument. Under kvällen träffade vi mycket känt folk Emma från allt om whisky bla. Helt plötsligt under kvällen dök det upp en bricka med whiskyglas och det var folk som bjöd så vi fick smaka Hibiki 17 och 12. Var man fortfarande sugen så hade slottet en mycket bra bar, cigarrer o cigarrtält fanns också så det var ett riktigt party.

På lördagen startade provningarna direkt efter frukost och där blev ytterligare årgångar. Lite paus o byte av lokal och nu höll Christian en provning; vi provade råsprit Tempest o nya Laimrig, råspriten var ok fast har man smakat Box så det blir svårt för destillerierna att hålla den standarden, Laimrig har mycket sherrysmak på grund av den är lagrad på sherry fat
Till lunch blev det Shepheards Pie därefter höll Anders Gjörling ett mkt kunnigt fördrag om Islay bland annat om de destillerier som funnits på Islay, minst 23 st förutom de 8 som finns nu. Vi fick även en historielektion om de som styrt över ön och förklaringar på många av Ardbegs namn på sina whisky bla Corrywreckan som är en riktig strömvirvel 
utanför ön, vattnet dras ner 300 m och kommer upp 6 km där ifrån! Sen var det fri aktiviteter, bland annat fanns ostronprovning med whisky.
För de som var nöjda med dryck fanns det bubbelbad, bastu och biljardbord, ute finns det fina promenadvägar snöyran gjorde att denna aktivitet inte var så inbjudande så det blev lite läsning i sviten istället dvs jag läste tre minuter o somnade sen! Tur Leila håller sig vaken för kl 17 började helgens mest fantasiska provning.

1985 Bowmore cask strenght 52 % kändes i läpparna!
Springtide Bowmore oloorosofat 57% mkt saltig o riktigt lång eftersmak pröva den om ni får chansen, ska komma på bolaget.
Dagon bowmore slutsåld o sist när jag kollade omkring ca 3000 kr. 48.9% men också mycket god
Sen helgens höjdpunkt o även världspremiär!
Portvinslagrad från 1989 den längsta portvinslagring de har gjort. 54% men mycket mjuk o fruktig.
En mkt trevlig provning och alla ligger över 90 i poängskalan men favoriten för mig var Springtide o portvinslagringen, salt o sött!
Efter detta var det en välgörenhetsauktion där tre flaskor som kostar
 477 på Bordeshop gick för 600.
25 åringen från 85 gick för 2000,  på whiskyexchange kostar den 450 pund så det var dagens klipp.
De auktionerade även ut en provning hemma hos dig för 15 st och Ian lovade ta med Bowmore gold på den, jag var med o bjöd upp till 6000 men sen blev det lite för mycket pengar. Den gick  för 11 000 dvs 733 kr styck, så får man chansen igen så vore det en kul grej att ha på klubben. En middag för 2 på Fjäderholmarna gick för 1100.
Förra året var det ca 160 deltagare, men i år omkring 60 stycken, många som hade varit med förra året tyckte det här var mer gemytligt.

Kvällen avslutades med en tre rätters middag med whiskyglasead haggis med timjan o potatiscreme, Angus Abeerden steak med örtsmör, rödvinssås o rostad potatis. Enorm stor biff o god men lite för mkt för oss och en hel del andra.
Dessert passionsfruktmousse med vit chokladspegel smaksatt med Bowmore whisky, mycket gott! Vi satt vid samma bord som den irländska brandambassador Claire (tidigare på Bushmill) så hon bjöd på champagne och en whisky till alla, givetvis Masivin och öl till maten, sen var det fortsättning med fler bjudwhisky.
Söndagen hade brunch till kl 11. Så en härlig helg som jag rekommenderar.
Hasse