Kategorier
Okategoriserade

RESA TILL JAPAN

RESA TILL JAPAN

På uppmaning från Magnus Fagerström så skickar jag ut reseprogrammet för en planerad whiskyresa till Japan 25:e september till 3:e oktober 2017. Följ med till Japan och upptäck detta fantastiska land och deras whisky. 

DAGSPROGRAM 

DAG 1

Avresa från Kastrup med Finnair till Osaka via Helsingfors. Möjlighet till anslutning från Landvetter och Arlanda finns. Måltider och dryck serveras ombord.

DAG 2 KYOTO 

Vi landar på flygplatsen i Osaka och hälsas välkomna av vår engelsktalande guide. Vi fortsätter direkt till Kyoto. I över tusen år var Kyoto Japans huvudstad och kan stoltsera med inte mindre än 17 platser och sevärdheter på Unescos världsarvslista. Här finns även många moderna byggnader, däribland den 15 våningar höga stationsbyggnaden i futuristisk design. Vi inleder med ett besök på det zenbuddhistiska templet Ryoanji, berömt för sina omsorgsfullt utplacerade stenar och sin sandkrattade trädgård. Hit söker sig människor för reflektion och eftertanke. Vi äter lunch och besöker Kinkakujitemplet eller den Gyllene paviljongen som det också kallas. Templet är väldigt vackert beläget och helt täckt i bladguld. Vi installerar oss på vårt hotell där vi ska bo de kommande tre nätterna och får möjlighet att vila lite innan vår gemensamma välkomstmiddag. Lunch och middag ingår. 

DAG 3 

Japansk whisky har tillverkats sedan 1900-talets första hälft. Smaken är ofta elegant och inte så kraftig. Efter frukost åker vi till Suntory Yamazaki Distillery, Japans första single malt whisky destilleri.  Vi äter lunch på en lokal restaurang för att sedan besöka Nishikimarknaden, en saluhall med Kyotos största utbud av matvaror. Högt upp på en brant ligger Kiyomizutemplet som bjuder på en storslagen utsikt över Kyoto, vi ser ut över Kyoto innan vi beger oss till den gamla stadsdelen Gion. Här kryllar det av små tehus, butiker och pittoreska restauranger. Här bor fortfarande många geishor eller geiko som de själva föredrar att kallas. Lunch och middag ingår. 

DAG 4 

Efter frukost åker vi sydväst till staden Akashi strax utanför Kobe. Vi besöker Eigashima distillery som först producerade sake och shochu, men 1984 började producera White Oak whisky för att sedermera även tillverka blended whisky och single malt. Efter vårt besök passar vi på att besöka Maiko Marine Promenade och Akashikaikyo bron som är en hängbro mellan fastlandet och en ö utanför. Vi fortsätter med vår buss till staden Kobe där vi besöker Meriken Park som ligger vid hamnen. Här finns affärer för shopping och det i ögonfallande Kobe Port Tower. Området är ett populärt besöksmål, speciellet på kvällen då det är vackert upplyst. På Kawasaki World kan vi skåda Kawasaki maskiner som motorcykelfans inte får missa. Man kan också sitta i förarsätet på ett Shinkansen eller ta pilotens plats i en helikopter eller flyga simulator i ett Cessna plan. Vi åker tillbaka till Kyoto med bussen. Lunch och middag ingår. 

DAG 5 

I dag packar vi en övernattningsväska medan vårt stora bagage körs direkt till Tokyo. Vi åker taxi till tågstationen för att ta snabbtåget Shinkansen till Shizuoka där vi besöker Gaiaflow Shizuoka Distillery. Vi fortsätter resan till Hakone, vackert beläget i en nationalpark i bergen. Hakone är känt för sina varma källor som vi får möjlighet att bada i på vårt traditionella boende ryokan. I våra rum övernattar vi på futonmadrasser på traditionellt tatamigolv. På kvällen njuter vi av en japansk middag som vi äter på vårt boende. Lunch och middag på egen hand. 

DAG 6

Vi checkar ut från vårt ryokan för en halvdagsutflykt i Hakone. Delar av färden går genom vacker landsbygd och utmed berget Fuji, Japans nationalsymbol. Vid klart väder är utsikten över Stilla havet svårslagen. Om vädret tillåter åker vi upp till 5:e stationen på Fuji. Vi gör en båttur på kratersjön Ashi och från linbanan bjuds vi på en panoramavy över de vulkaniska Hakonebergen. I Owakudani Boiling Valley får vi prova svarta ägg från de svavelosande varma källorna. Vi åker till den lilla staden Gotemba som ligger alldeles intill berget Fuji, här besöker vi Kirin Fuji-Gotemba Distillery som för närvarande är det största destilleriet i världen. Därefter fortsätter vår färd till Tokyo. I centrala Tokyo bor nio miljoner människor. Räknar man in Stortokyo har dock staden 35 miljoner invånare! Vi checkar in på vårt hotell och äter middag på en närliggande restaurang. Lunch och middag ingår. 

DAG 7 

Vi låter Tokyos puls få vänta, vi inleder dagen med att åka till Chichibu för ett besök i Chichibu distillery. Ägaren av destilleriet Ichiro Akuto har kommit ut med några varianter av whisky under namnet Ichiroś malt. Efter besöket åker vi till den gamla staden Kawagoe som tillhör Tokyos storstadsområde men här kan man få känslan av det äkta Japan som man inte får i Tokyo. Vi besöker en gammal japansk godisaffär innan vi återvänder till Tokyo och vårt hotell. Vi äter middag på en närliggande restaurang. Lunch och middag ingår. 

DAG 8 

Vi utforskar Tokyo och börjar med en stadsrundtur. Vi åker direkt upp i Tokyo Metropolitan Government Building där vi får en magnifik utsikt över staden. Vi ser Meiji shrine och äter därefter lunch. Vi fortsätter stadsrundturen med ett besök i det buddhistiska templet Asakusa Kannon dit många Tokyobor varje dag beger sig för att be. Vi avslutar rundturen i området Akihabara med alla sina teknik- och mangabutiker och Ginza som är ett stort shoppingområde, med de dyraste markpriserna i hela landet. Här finns förutom exklusiva märkesbutiker även souvenirbutiker, lyxrestauranger och nattklubbar. Lunch och middag ingår. 

DAG 9 

Efter frukost åker vi ut till flygplatsen för att ta flyget tillbaka till Sverige. Hemkomst samma dag. 

Priset är 39.995 kronor per person i delat dubbelrum. Enkelrumstillägget är 5565 kronor (OBS det finns inga enkelrum på ryokan).

Priset inkluderar:
Flyg i ekonomiklass till Osaka via Helsingfors med Finnair, returen från Tokyo.
Sju nätter med del i dubbelrum på hotell av god standard. 
Engelsktalande lokala guider.
Fullständigt program inklusive samtliga entréavgifter.
Frukost alla dagar samt 14 måltider exklusive måltidsdryck. 
Alla transporter.
Dricks till chaufför.
Flygskatter och säkerhetsavgifter.
Informationspaket
Svensk färdledning 

Detta ingår INTE i priset:
Måltidsdryck
Reseförsäkring (kan tecknas på BIG Travel)
Avbeställningsskydd (kan tecknas på BIG Travel)

Bokning av resan görs på Big Travel i Helsingborg. Tel 0708-369099 eller magnus.fagerstrom@bigtravel.se

Låter som ett fullmatat program för den Japan-intresserade. Planer på en resa till Skottland finns också men det återkommer vi om lite längre fram.

Kategorier
Okategoriserade

Holy Smoke december 2016

INLEDNING

Till att börja med vill vi påminna om att det nya medlemsåret snart är här och därmed behöver din medlemsavgift vara betald. En del har valt att hoppa av som medlemmar och då upphör medlemskapet med automatik vid årsskiftet. Vi har också fått några nya medlemmar under året och det är vi tacksamma för.

Prenumerationsunderlaget för Whisky & Bourbon skickas in i mellandagarna och har du bytt adress så behöver du meddela oss det snarast. Annars är det inte säkert att tidningen kommer rätt. Detsamma gäller om du inte vill fortsätta som medlem, något som vi annars förutsätter om du inte hör av dig.

De flesta har nu hämtat sin buteljering av Peat Monster men det finns några flaskor kvar. Jag åker bort över jul så om ni vill ha flaskorna innan dess så är det senast ikväll som gäller. Under nästa år kommer förstås nya buteljeringar att erbjudas ifall ni missade årets.

ERBJUDANDE: WHISKY JAPAN av HENRIK AFLODAL

En perfekt julklapp i sista stund? Leverans redan idag! Vi erbjuder alla medlemmar att köpa Henrik Aflodals utmärkta bok om japansk whisky och dess historia. Boken är skriven mer som en roman än som en faktabok och blandar historier med fakta och bilder.
Många timmar trevlig läsning väntar och detta för enbart 170 kr styck, vilket är halva ordinarie pris.
För att beställa maila till info@smokingbarrels.se.

KALENDERN

Nästa år kommer att bli ett fullmatat år och här är de programpunkter som nu är bestämda:

2017-02-11 — Last Great Malts

Jamie MacDonald, Ambassador från Skottland och Sveriges egen Whisky Ambassador Erland Gunnarsson gör en Sverigeturné och landar då i Katrineholm. Last Great Malts är precis som det låter, de sista dropparna från stora malterna från Bacardis olika destillerier Aberfeldy, Aultmore, Craigellachie, The Deveron och Royal Brackla. Jamie och Erland visar entusiasm och har ett lättsamt sätt och anses vara något av det bästa och roligaste man kan uppleva idag på whiskyscenen. Troligen blir detta därmed ett större evenemang med gäster från andra klubbar. Mer information kommer inom kort.

2017-03-25 — Craft Pairing

Eftersom vi fick celebert besök strax efter tänkta datum för denna provning så flyttade vi den till slutet av mars istället. Här kommer vi att prova öl och whisky i kombination, så kallad craft pairing. Mer information kommer.

 

2017-06-03 — Drams & Dreams

Magnus Fagerström besöker oss och visar upp det bästa ur sin egen buteljeringsserie Drams & Dreams. Magnus är en välkänd profil i whiskykretsar och kanske mest känd för sina maratonprovningar med bland annat 25 Ardbeg under en och samma dag. Han har också jobbat åt diverse olika bolag som Symposion, Clydesdale med flera. Han är också skyldig till roliga whiskykalendrar (och nu även i år romkalender) som man kan njuta av varje december. Mer information kommer.

Sommaren blir som vanligt lite av en paus men sedvanlig sommarprovning i Vingåker får vi kanske räkna med!?

Hösten – olika förslag

– Box Whisky

– Braunstein

– Highland Park med Martin Markvardsen

– Irländsk afton med Double Inn

och många andra förslag därtill…

 

Återigen får vi passa på att önska er alla en God Jul och ett Gott Nytt År.

Johan Karlsson
Evenemangssamordnare

Sällskapet Smoking Barrels www.smokingbarrels.se

 

Kategorier
Okategoriserade

SWF kvartalsbrev nr 23

Klicka på länken för att läsa

SWF kvartalsbrev

Kategorier
Okategoriserade

Medlemsavgift för 2017

Hej,
Nu har det blivit dags för medlemsavgift 2017. Vi tar som vanligt ut en årsavgift på 250 kr och den sätter ni in på sällskapets bankgiro 790-0194 och märker betalningen med ert namn.
Vi ser helst att inbetalningen sker innan sista november men ni har fram till årsskiftet på er att betala.
Som vanligt så ingår en prenumeration på Whisky & Bourbon. Det är därmed ytterst viktigt att vi får era adressuppgifter vid eventuella förändringar. Annars är det risk att tidningen utebliver.
Vill ni inte fortsätta som medlemmar så behöver ni höra av er, annars kommer en påminnelse och ett betalningskrav att skickas ut i januari. Utebliven betalning är inte lika med uppsägning av medlemskap!
Styrelsen

Sällskapet Smoking Barrels

Kategorier
Okategoriserade

Whiskyprovning i Vingåker Valhallavägen 26/12 kl 17.00

Då varv det dags för obligatoriska provningen i Vingåker

I år så var det ju inte precisså mycket extra ledigthet vid jul, men grabbarna på Valhallavägen och jag är ju sugna på lite annat än julmat och dricker gärna lite god whisky!

Så vi bjuder in de som vill på en liten whiskyprovning på annandagen 26/12 kl 17 på Valhallavägen 3 Vingåker. 

Vi kommer testa ett antal (5st) av AnCnoc rökiga whisky med lite olika ppm på flaskorna.

Efter provningen kommer det finnas chiligryta gjord på högrev. Ni vet väl att stark mat sätter igång fettförbränningen! För att inte tappa alltför mkt så blir det även någon slags dessert med whiskysmak! Kommer även finnas lite whisky och öl till lite eftersläckning.

Kostnad 350 kr och i det här fallet så gäller det samtliga om ni vill ta med någon gäst!

Anmälan senast den 18/12 mobil 0701911786 eller mail hasse.hedlund59@gmail.com

Ha en bra jul o gott nytt år på er och hoppas ni har en sån här

kalender

Hasse, Patrick och Urban