Kategorier
Okategoriserade

OBS Nytt datum OBS

Årsmötet är flyttat till den 15 maj.

Vi har fått förmånen att ta emot Anthony Wills, destillerichef på det lilla Kilchoman Distillery på Islay. Han kommer att besöka några whiskyklubbar i Sverige och vi är en av de utvalda. Därmed fick vi ändra datum för årsmöte och efterföljande whiskyprovning men hoppas ändå att så många som möjligt har möjlighet att komma.

 

Tider, lokal mm kommer snarast möjligt, så håll utkik på hemsidan och i mailen

 

Kategorier
Okategoriserade

Du blandar själv din whisky

THE TEN

Den 20:e april är det dags för provning igen och denna gång är antalet platser begränsade till enbart 25 och enbart medlemmar är välkomna. De 25 som anmäler sig kommer att delas upp i 5 grupper om 5 i varje och målet med provningen är att blanda ihop den perfekta whiskyn.

Till er hjälp finns 10 olika buteljeringar, 1 single grain och 9 olika maltwhiskysorter med olika karaktär. Blandningen utförs med hjälp av pipetter och mätglas och receptet antecknas med fördelning först i milliliter och i den färdiga blandningen i centiliter. Var och en kan sedan få med sig sin blandning i miniatyrflaska (5cl) hem om ni är nöjda med era egna resultat. Provningen inleds först med lite teori om just blended whisky och vilka egenskaper som man bör leta efter. Vi tittar också på sensorik och tar upp några exempel på smaker och dofter som gifter sig väl med varandra. Därefter tar vi en genomgång och provsmakning av samtliga 10 sorter. Där får ni i uppgift att själva skriva ner era smaknoter av det som ni provar, för att sedan använda som underlag till själva blandningen.

Om whiskyn räcker så kommer vi även att hälla ihop en liten större mängd utav de olika recepten och bedöma de tillsammans. Den vinnande whiskyn kan vi sedan hälla upp på en större flaska och exempelvis skryta med i baren som Smoking Barrels egen blended.
Som ni säkert förstår så sätter provningens koncept rätt så stora krav på erfarenhet av provningar samt förmåga att bedöma smaker och dofter – detta är helt enkelt inget för nybörjare. Provningen är svår och även i professionella kretsar hamnar en hel del whisky i vasken. Vid provning på Symposion lyckades vi skapa en whisky som smakade som våt hund luktar! 🙂

Vi förutsätter att ni som anmäler er har grundläggande whiskykunskaper, framförallt vad gäller smakskillnader mellan olika regioner i Skottland. Ni bör också kunna provningsmetodik och till viss del sensorik för att ha så stort utbyte som möjligt av provningen.
Efter provningen kommer vi att äta lite mat och sedan är baren öppen som vanligt.

Här är mer information:
Tema: The Ten – den perfekta blended whiskyn
När: 20/4 kl 16.00
Var: Skobes
Pris: 350:-

Anmälan sker genom inbetalning till sällskapets bankgiro 790-0194. Märk betalningen med ditt FÖRNAMN + EFTERNAMN. Det är först till kvarn som gäller så snabba ryck om ni vill vara med!

PS! Glöm heller inte att anmäla er via mail till biovisning av Angel’s Share den 13/4.

Johan Karlsson

Evenemangssamordnare

Sällskapet Smoking Barrels

Kategorier
Okategoriserade

Japanflaskorna

Här kommer bilder på de sex japanska whisky som vi med ledning av Johan provade lördagen den 23 marsIMG_0699IMG_0701

IMG_0697 IMG_0702 IMG_0698 IMG_0700

Kategorier
Okategoriserade

The Angel’s Share

Filmtajm

Den 13:e april kl 15.30 på Cinema 2 i Katrineholm, visas dramakomedin The Angel’s Share eller Änglarnas andel som den heter på svenska. Filmen har regisserats av Ken Loach och har spelats in på bland annat Balblair Distillery i skotska högländerna. En film med whisky i fokus med andra ord. Mer om filmen hittar ni här:

http://www.imdb.com/title/tt1924394/

Innan filmen håller Sällskapet Smoking Barrels en presentation av sällskapet och de whiskyprovningar som hålls med jämna mellanrum. Ni som inte redan är medlemmar kommer att kunna ansöka om medlemskap på plats.

Vi vill gärna att ni anmäler om ni kommer eller inte genom att skicka mail till denna adress. Detta för att vi ska veta hur många som kan tänkas dyka upp då detta samordnas med bland annat Rotary och den lokala vinklubben.

När: 13/4 kl 15.30

Var: Cinema 2 i Katrineholm

Pris: 50:- (betalas kontant på plats)

Kategorier
Okategoriserade

Japanprovningen

Nu har alla som anmält sig fått bekräftelse på sin anmälan. Har du inte fått någon bekräftelse (utskickad måndag 18/3 kl 20.00) så är du alltså inte anmäld. Har du de närmsta dagarna betalat in anmälningsavgiften så kommer en bekräftelse under veckan, så fort detta registrerats på kontot. Har du anmält dig på annat sätt och inte fått bekräftelse så måste du höra av dig för att vara garanterad en plats. Just nu finns det bara 2 platser kvar så det är först till kvarn som gäller (registrerad betalning på sällskapets konto gäller).


Johan Karlsson
Evenemangssamordnare
Sällskapet Smoking Barrels