Kategorier
Okategoriserade

Årsmöte med whisky provning

Den 12:e september står whiskyprovning åter på schemat! Ni som kommer ihåg whiskyresorna vi gjort tidigare kommer att gilla denna provning – Hasse bjuder på en resa till Irland och Skottland med goda drycker därtill. Mer detaljer skickas ut så snart provningsgruppen kommit igång med sitt arbete.

Vi siktar på att börja kl 18.00 och årsmöte kommer också att hållas innan – separat kallelse skickas inom kort ut. Alla som deltar på årsmötet bjuds på en öl! Evenemanget kostar som vanligt 350 kr för medlemmar och 500 kr för gäster och för det får man whisky och mat. Vi satsar också lite extra på baren denna gång med ny whisky och öl så det vill du inte missa.

För att anmäla dig till provningen svarar du enklast på denna inbjudan via mail, senast 1/9. Vi behöver namn och mailadress om vi inte redan har det och det gäller speciellt för gäster. Observera att anmälan är bindande men att medlemmar har förtur fram till sista anmälningsdag. Därefter är anmälda gäster välkomna enligt kölista.
Betalningsanmodan till samtliga skickas ut när sista anmälningsdag varit och betalning ska sedan finnas på sällskapets konto senast det datum som nämns i anmodan.

Välkomna!

Johan Karlsson

Evenemangssamordnare

Sällskapet Smoking Barrels

Kategorier
Okategoriserade

Missa inte detta

 

Lägg till datumet 21/11 i era kalendrar.

Då gästas vi av Anders Gjörling och bandet Dreams of Drams. Skotsk folkmusik blandat med roliga historier, anekdoter och whisky förstås. Detta får ni inte missa!

Kategorier
Nyheter

Hur anmäler jag mig till en provning!?

Dessa regler är för att underlätta administration inför provningarna.

1. En inbjudan går ut via mail och läggs även ut på hemsidan.

2. Du anmäler dig och eventuella gäster via mail till info@smokingbarrels.se, senast sista anmälningsdatum som ska vara 2 veckor innan provningsdatum. Anmälan via mail är bindande och gör att vi fortlöpande kan hålla koll på antalet anmälningar.

3. Ett svar på mail kommer tillbaka inom kort där det står hur mycket du ska betala in samt hur du ska märka betalningen. Eftersom vissa banker klipper text och bara skickar med de första 10 bokstäverna i ett betalningsmeddelande så är det viktigt att du skriver in exakt det som vi meddelar dig. Har du anmält gäster så kommer betalningsinstruktion att skickas ut först efter sista anmälningsdatum.

4. När betalning inkommit vårt konto läggs du till på ett utskick som skickas ut cirka en vecka innan provningen äger rum. Det är en bekräftelse på din och dina eventuella gästers anmälan och det kan även innehålla mer information om provningen.

Efter sista anmälningsdatum kontrolleras hur många som anmält sig till varje evenemang. Om antalet medlemmar når upp till maximalt antal platser så kommer din anmälda gäst tyvärr inte att få plats. I händelse av att en provning blir fullbokad redan innan sista anmälningsdatum så är det datum och tid i mailet vid anmälan som avgör om du har en plats på provningen eller inte, enligt principen först till kvarn.
Kategorier
Okategoriserade

Box festival 27 juni 2015.

Som inbiten fan av Box och deras whisky var det i år dags att besöka deras whiskyfestival igen. Var där för två år sen, då var det deras första.

Jag och Leila tog bilen upp. Är ju en bit upp så vi åkte till Bollnäs och övernattade hos en klubbbroder i mcklubben jag är med i. Dagen efter åkte vi uppemot Delsbo och besökte ett annat destilleri nämligen Sveriges första bourbondestilleri i Tevsjö. http://www.tevsjodestilleri.se/

Fick en privat rundvisning av ägaren och destillerichefen. De har även andra produkter som finns att köpa nu. Bourbon får vi vänta ett tag på med lokalodlad majs är den gjord på. De säljer 30 liters fat i två olika rostningar för 17000 plus moms. Två årslagring ingår. Kan väl säga att lite sugen blev jag.

Men som sagt nu var det whisky och Box som hägrade.

Vi kom upp på fredag em och jag hade kollat med vd Thomas om campingmöjlighet och det var grönt. Kan väl säga att vi var några få tält, men en hel del husbilar och husvagnar fanns det. Ligger ju inte precis i en centralort! Det är Thomas med kragen. Vi saknar bara de gula glasögonen så hade vi varit Beckstatister. Roger Melander sitter ner framför honom.

Thomas

Var några hundra på fredagen och det fanns några utställare och en del whisky att prova. Fanns även lite mat att köpa, var ok men inget man minns precis.

Box hade frågat flera lokala om de ville sälja, men de hade tyckt att det var för mycket jobb och osäkert om de sålde tillräckligt. Hade varit nice med lite lokal matkultur.Efter en något kall natt i tält så öppnade festivalen på lördagen vid 11 och som sagt det kom totalt sett säkert över 1000 personer. En hel del med buss och några med båt över älven.

Fanns en hel del aktiviteter att göra olika masterclasses och de som bestämt fatprover kunde hämta och prova dem. De fick dock ingen kork till sina små flaskor pga spritlagstiftningen. Så helt plötsligt var flaskkorkar mkt värdefullt! Skänkte några till folk som vi träffade. Dock hade jag inte bokat något fatprov men pratade med fat ansvarig så jag fick lite råd om de fat jag bokat och som en del i klubben är delägare i.

Fat

Vi hade bokat en masterclass med Robin Tucek. Han är ju något av en kändis i Sverige. Blev något av en speciell upplevelse då delar av den hölls av hans son som håller på att skola om sig till whiskykonsult. Var tidigare kock men efter en mc-olycka så behövde han skola om sig. Väldigt duktig och påläst. Robin blev väldigt glad när vi berömde sonen. Tyvärr stördes stämningen av en som druckit för mycket och som blev dum. Men han blev rätt utfryst och lämnade stället. Är nog enda gången i whiskysammanhang jag känt att smockan hängt i luften.

Robin Tucek i vit skjorta.

Robin

Vi fick prova lite av deras sortiment finns som sagt var en hel del att välja på.

Glas

Vi hade även en masterclass med Hasse Nilsson från Box och det var om fatlagring. Provade några av deras olika lagringar och det är helt förunderligt att bara några år gammal whisky kan vara så pass bra. Hasse är en mkt underhållande föreläsare och rätt ärlig. Han föredrar Old Pultney och det han kan säga också. Han bad även om ursäkt för kaoset gällande festivalbuteljeringen. Jag hade hört rykten om att man skulle stå i kö på ett ställe på festivalområdet och det var fler som gjorde det, men sen ändrades stället för uthämtning av teckningsrätterna så det blev rena tjurrusningen. Är ju inget som gillar så den skippade jag. Kostar ca 900 om man fick en teckningsrätt på facebook har jag sett dem säljas för 2-3000 kronor. Så bra är det inte ,men samlarna är ju de som köper. Själv är jag ju den som dricker upp whiskyn!

Folk

Kategorier
Okategoriserade

Sommarprovning i Vingåker 4 Juli.

Smoking Barrels sommarprovning i Vingåker 4 Juli.

Trots dagens datum så höll vi oss till den skotska whiskyn. Vi var 8 st som samlades på Valhallavägen även kallat Valhalla hemma hos Patrick, Urban och Peter.

Vi fick prova lite Speyside whisky några från den oberoende buteljerare AD. Rattray . Sorterna därifrån var Glenacadam 15 55.1 % , Tormore 18 49,5 %, Dalmore 14 53,8 och där var det lite nya bekantskaper för min del. Alltid kul att bredda sin kunskap. Sen hade vi att prova en från Symposium the ten serie.Nr 5 och den har jag druckit förut när klubben hade sin kväll med att göra sin egen blend. Fö en mkt kul grej att göra! Sedan fick vi prova nya Craighellachie 13 46 % en mkt bra whisky för 399 kr på bolaget! Har fått mkt bra kritik som god och prisvärd. Är ju kul att det kommer bra och prisvärd whisky också. Kommer ju en del som det är väldigt hype omkring men som inte riktigt lever upp till priset. Men allt är ju relativt inom whiskyvärlden. Vi förde inte några protokoll men Craighellachie höll vi alla som bäst. Och när det gällde AD Rattray så tyckte nog jag att åldern gjorde sitt till att den äldsta var bäst. Lite kul med AD Rattray är att under min resa i maj så besökte vi deras butik och där säljer de Smögen whisky och när jag kommenterade det att även BOX gör bra whisky så kom vi i samtal med deras inköpare och han var väldigt intresserad av att börja sälja BOX. Är ju lite svårt då de i princip säljer slut på allt de tillverkar när de släpper dem.

Våker

Till vintern pratade jag och Patrick om en provning i år igen. Förra vintern hade vi en Mortlach provning och ev blir det Tomatin som blir temat. Vi får återkomma om det!

Vid datorn Hasse