Kategorier
Nyheter

Smoking Barrels Jubileumsår 2015

Vårt 10-årsjubileum har nu inletts och året 2015 kommer att bli ett år att minnas.

Vi har haft många förslag på olika teman på de provningar som vi bestämt oss för och schemat är fortfarande preliminärt. Vi kommer också att försöka få till gemensamma resor till några whiskymässor, vi har en egen buteljering på gång och vi har även möjlighet att få till en Skottlandsresa till hösten. Mer detaljer om detta kommer längre fram.

Här är den preliminära kalendern:

2015-01-31 – Speyside/Highlands by Bike

Två medlemmar (Gunnar och Håkan) berättar om och bjuder på whisky från sin cykelsemester i Speyside. Provningen hålls av mig Johan, men Gunnar och Håkan står för de intressanta bilderna. Vi kommer att vara i Talltullen och vi kommer att prova 6 olika sorters whisky från de destillerier som besöktes. Sedvanlig middag följer och baren håller förstås öppet. Inbjudan har skickats ut, men vidarebefordra den gärna till andra som kan vara intresserade? Vi kommer även att spika datum för kommande provningar.

 

2015-mars

Smoking Barrels rökigaste provning någonsin, den 21 mars kl 18 på Skobes Katrineholm.

 

2015-maj

Årsmötes provning med italienska Samaroli, idel exklusiva buteljeringar. Vill man prova whisky som knappt finns längre så passa på för Samarolis katalog innehåller whisky från 60-, 70- och 80-talet, men även yngre whisky av hög kvalitet. Har vi tur kan vi även få hit en extern provningsledare till denna provning, man vet aldrig vad som händer.

2015-juli

Sommarprovning i Vingåker. Peter, Patrick och Urban återkommer med mer information kring detta årliga evenemang.

 

2015-september

Svenska Eldvatten, en svensk oberoende buteljerare med många fina buteljeringar i katalogen. Vi diskuterar just nu provningsdatum och återkommer när vi vet vilken lördag de har möjlighet att dyka upp. Eftersom Svenska Eldvatten inte enbart buteljerar whisky så kan det bli tal om annan intressant sprit också. Något att se fram emot!

 

2015-november

Avslutningsfest med Anders Gjörling och Dreams of Drams, musik och whisky i kombination. Detta evenemang är troligen det dyraste som klubben tagit sig an, men underhållningen är av världsklass. Några av er har tidigare träffat Anders då han höll en provning med Talisker på Villa Sandhem och ni har säkert allihop läst någon av hans artiklar i whiskytidningar som Whisky & Bourbon med flera. Hans band spelar skotsk folkmusik och provningen äger rum under tiden som musiken framförs, allt berättat med inlevelse och whisky i fokus. Som ni förstår kommer vi att behöva ta ut en högre avgift än normalt men så är också provningen inte bara en provning!

I december sedan, om allt går som planerat, kommer vi att gemensamt åka till Köpenhamn och köpa ut vår egen whiskybuteljering. Vi har inte många detaljer på plats ännu och erfarenheter från SWF:s arbete med buteljeringar visar att detta kan vara en trög process. Men, skulle whisky finnas att hämta så ordnar vi till en kombinerad resa med julshopping i Köpenhamn, kanske någon övernattning med mera. Vi förhandlar just nu med lokala bussbolag om detta.

Väl mött under 2015!

Johan Karlsson

Evenemangssamordnare

Sällskapet Smoking Barrels

Kategorier
Okategoriserade

Speyside by bike.

Gunnar Johansen och Håkan Carlsson gjorde en cykeltur genom Speyside i början på september 2014. Johan håller i själva  whiskyprovningen medan de berättar och visar bilder.

Vi kommer att prova en del fina buteljeringar ifrån de destillerier som de besökte: Tomatin, The Glenlivet, The Macallan, Aberlour och Benromach.

I Galleriet (Pages) hittar ni pris och best nummer på all whisky vi provade under kvällen

Temat bygger denna gång på den cykelresa som Gunnar och Håkan gjorde i höstas i Highlands och Speyside. Vi kommer att besöka några av destillerierna längs vägen, prova dess whisky och njuta av bilder från resan.

Vi kommer att vara i Talltullen och provningen kostar som vanligt 350 kr för medlemmar och 500 kr för gäster. Vi räknar med att börja kl 17 men kom gärna en stund innan. Mat är ännu ej bestämd men menyn skickas ut med övrig info någon vecka innan provningen. Provningsgruppen har också köpt in mängder av spännande öl som ni kan avnjuta i baren under kvällen.

Mat och andra detaljer är ännu inte bestämda.

Anmälan går bra redan nu och görs på sedvanligt sätt genom ett mail till info@smokingbarrels.se.
Därefter skickas betalningsinstruktion ut via mail.

Välkomna!

Johan Karlsson

Evenemangssamordnare

Sällskapet Smoking Barrels

Kategorier
Okategoriserade

Mortlachprovning i Vingåker den 27 december

Vi var 12 som samlades på Valhallavägen i mellandagarna för att prova 6 st olika Mortlach. Alla från oberoende buteljerare. Mortlach har inte många egna buteljeringar, den mest kända är från Flora och Fauna serien. Dock dyr och svår att få tag på. Finns ju dyrare Mortlach också! En 70 årig kostade 120 000 år 2010!

Anses av många som den kraftigaste av alla single malts från Speyside. En av anledningarna kan vara en mycket speciell användning av de sex pannorna där en del av whiskyn destilleras både tre och fyra gånger. Totalt sett brukar man säga att Mortlachs whisky destilleras 2,8 gånger. Dessutom kyls spritångorna i worm tubs som ofta ger en mer robust whisky. Destilleriet ligger mitt i Dufftown på en sluttning som vetter ner mot River Dullan. Den största delen av produktionen är ämnad för Johnnie Walker Black Label. Det finns bara en officiell buteljering och eftersom Mortlach är en single malt som behöver tid för att mogna, tappas den inte på flaska förrän efter 16 år.

image

Det som vi provade var Gordon Macphail 15 år , A D Rattray 17 år, Maltbarn 12 år, Tasting Fellows 17 år ,Liquid treasure 16 år Svensk Eldvatten 13 år. Några var på bourbon fat och några på sherryfat. Alkholstyrkan varierade en del mellan 43 till 54.6 %. Vi körde lite blindprovning så man skulle hitta sherrylagring och alkoholstyrkan. 12 rätt var max vinnaren hade 6 rätt. Som pris fick denne ett sample från Ardbeg That Boutique batch 2. Som favorit kom Maltbarn en mkt god sherrylagring.

Kvällen avslutades med en fylld kalkon med plommon, äpplen couscous whisky. Till det blev det en ungsbakade rotsaker och en whiskysås en aning Port Ellen 22 årig! Och sedvanlig bar.

Hasse

Kategorier
Okategoriserade

Kanon provning av Benriach

Klicka på länken så får du läsa mera

Benriach-provning

Kategorier
Okategoriserade

Årsavgiften för 2015

Hej alla,

Här kommer lite information kring årsavgiften för 2015!

Ni som har möjlighet får mer än gärna betala in de 250 kr det handlar om redan nu! Detta beror på att vi under oktober månad behöver betala årsprenumerationen på Whisky & Bourbon till samtliga medlemmar. Har du dock inte möjlighet att göra detta nu så är sista inbetalningsdag för årsavgift den 30:e november 2014.

Vi kommer också att behöva uppdatera medlemsregistret och därmed vill vi veta om du INTE ämnar fortsätta i sällskapet under 2015. Observera att utebliven betalning inte är lika med utträde ur föreningen; utträde måste aktivt meddelas oss via mail eller i samband med någon av våra provningar. Det blir logistiskt väldigt svårt att hantera medlemsregistret och uppdatera prenumerationer i efterhand så därför behöver vi få reda på om du begär utträde allra senast den 30:e september.

Vill du vara kvar som medlem behöver du inte meddela oss utan enbart betala in årsavgiften enligt ovan. Din prenumeration på Whisky & Bourbon fortsätter utan avbrott under förutsättning att din årsavgift betalats in senast 30/11 2014.

Betalningsinstruktion:

Summa: 250 kr

Bankgiro: 790-0194

Märk betalningen med ”Förnamn + Efternamn”

mvh Johan Karlsson

Evenemangssamordnare

Sällskapet Smoking Barrels